Tolkien 1900-talets bästa eye-opening great författare


John Ronald Reuel Tolkien [ˈtɒlkiːn], född 3 januari 1892 i Bloemfontein, Oranjefristaten (i nuvarande Sydafrika), död 2 september 1973 i Bournemouth, Dorset, Storbritannien, var en brittisk författare, filolog och universitetsprofessor, mest känd som författare till fantasyromanerna The Lord of the Rings, på svenska mest känd som Sagan om ringen. (I äldre svensk översättning Härskarringen, och i nyöversättning 2004-2005 Ringarnas Herre.)

Tolkien

Han skrev även Bilbo och Silmarillion. Tolkien var professor i fornengelska (anglosaxiska, Old English) vid universitetet i Oxford 1925-1945 och i English language and literature 1945-1959. Han var troende katolik och gick ofta i kyrkan. Tolkien var mycket nära vän med C.S. Lewis; de var båda medlemmar i den litterära diskussionsklubben The Inklings.

Tolkien föddes i Sydafrika

Han föddes i Oranjefristaten (nuvarande Fristatsprovinsen i Sydafrika) år 1892. Föräldrarna, Arthur och Mabel, var båda från England men hade flyttat till Sydafrika eftersom fadern, som var bankanställd, såg möjligheterna till avancemang som större där. År 1895, när Ronald (som pojken kallades) var tre år, fick han en lillebror.

Mabel födde då ännu en pojke vilken fick namnet Hilary Arthur Reuel. År 1895 reste han med sin mor Mabel och sin yngre bror Hilary till England för att hälsa på släktingar i Birmingham. Fadern skulle komma efter senare, men dog den 15 februari 1896.

Mabel och pojkarna åkte aldrig tillbaka till Sydafrika, utan stannade kvar i England. Som barn gick Tolkien på King Edward’s School i Birmingham. Den 14 november 1904 dog Mabel. Då var Tolkien tolv år gammal.

Första världskriget

Han studerade engelska och engelsk litteratur vid universitetet i Oxford, med inriktning på filologi. Han var signalofficer i den brittiska armén under första världskriget, och deltog bland annat i slaget vid Somme.

Han drabbades av skyttegravsfeber i slutet av 1916 och tillbringade återstoden av kriget i England. Under tiden på hemmafronten påbörjade han arbetet på sitt legendarium, som skulle komma att se tryck först fyra år efter hans död, i boken Silmarillion år 1977.

Docent och professor

År 1924 blev Tolkien utnämnd till docent i engelska vid universitetet i Leeds, och år 1925 blev han professor i anglosaxiska i Oxford. Han var nära vän med författaren C.S. Lewis. I början av 1930-talet började han skriva på berättelsen Bilbo – En hobbits äventyr.

Berättelsen upptäcktes av förlaget Allen & Unwin, som publicerade den år 1937. Samma år påbörjade han arbetet med en uppföljare till Bilbo. År 1945 blev Tolkien professor i engelska och i engelsk litteratur vid Merton College i Oxford.

Uppföljaren till Bilbo fick namnet Sagan om ringen och publicerades i tre delar av Allen & Unwin mellan 1954 och 1955. Sagan om ringen blev en succé och något av en kultbok på amerikanska college under 1960-talet.

År 1972 utnämndes Tolkien till hedersprofessor i litteratur vid Oxfords universitet för sina bidrag på filologins område, och år 1973 tilldelades han Brittiska imperieorden. J.R.R. Tolkien avled av akut blödande magsår den 2 september 1973, vid 81 års ålder.

Efter hans död publicerade Tolkiens son Christopher en serie verk baserade på faderns omfattande anteckningar och opublicerade manuskript, däribland Silmarillion.

Tolkien Sagan om ringen

Dessa, tillsammans med Bilbo och Sagan om ringen, bildade en sammanhängande samling berättelser, dikter, fiktiva historier, påhittade språk och litterära essäer om en fantasivärld vid namn Arda och Midgård i den. Mellan 1951 och 1955 använde Tolkien benämningen legendarium för merparten av dessa skrifter.

Medan många andra författare hade publicerat fantasyverk före Tolkien, ledde den stora framgången med Bilbo och Sagan om ringen när de publicerades i pocket i USA, direkt till en populärt återuppvaknande av genren. Detta har orsakat att Tolkien populärt identifieras som “fadern” av den moderna fantasylitteraturen — eller, mer exakt, av high fantasy. 

Tolkiens skrifter har inspirerat många andra fantasyverk och har haft en bestående effekt på hela området. År 2008 rankade The Times honom på en sjätte plats över listan över “de 50 största brittiska författarna sedan 1945”. Forbes rankade honom den 5:e mest inkomstbringande döda kändisen år 2009.

Sagan om ringen böcker är några av de mest kända och lästa böckerna i världen. Sedan författaren J.R.R. Tolkien skrev dem för nästan 70 år sedan har människor över hela världen njutit av berättelserna om Härskarringen.

Böckerna om Härskarringen har gjorts till filmer, videospel och till och med till teaterpjäser. Men vad är det som gör böckerna om Sagan om ringen så speciella? Till att börja med skapade Tolkien en hel värld med egen historia, egna raser och språk. Han bjöd in läsarna till en helt ny värld i fantasyns rike. Det här skedde dessutom för så länge sedan som 1950-talet.

Sagan om ringen blev därmed, på många vis, ett genomslag för fantasy genren inom litteraturen. Många författare har sedan dess hämtat inspiration från sagovärlden som Tolkien gav upphov till och som än idag lockar läsare i alla åldrar, från alla världens hörn.

Alla tre böcker utkom inom en ganska kort tidsperiod. Den första boken i serien, The Fellowship of the Ring (Ringens brödraskap på svenska), publicerades 1954. Den andra boken, The two towers (De två tornen), följde 1955. Och slutligen avslutade J.R.R Tolkien sitt arbete med publiceringen av The Return of the King (Konungens återkomst) 1956.

För att följa berättelsen kronologiskt ska du läsa böckerna i den här ordningen:

  1. Ringens brödraskap
  2. De två tornen
  3. Kungens återkomst

De tre böckerna – Ringens brödraskap, De två tornen och Kungens återkomst – skapar tillsammans en episk berättelse som stannar kvar hos läsarna långt efter att de har läst färdigt den.

Andra böcker av Tolkien

  • Silmarillion – berättelsen om hur världen skapades.
  • Hobbiten (The Hobbit) – berättelsen om Frodos äldre släkting Bilbo. En av de mest kända böckerna som även blivit till filmer.
  • The adventures of Tom Bombadil.
  • Húrins barn (The children of Húrin).

Sagan om ringen karaktärer

Frodo

Frodo Baggins är berättelsens huvudperson. Han är en hobbit, en liten människoliknande varelse, som bor i Fylke, en fridfull plats i Midgård. När Frodos farbror Bilbo Baggins hittar en allsmäktig ring måste Frodo ta på sig uppgiften att förstöra den för att rädda världen från ondska.

Gandalf

Gandalf är en mäktig trollkarl med långt, vitt skägg. Han har stora magiska krafter och använder dem för att skydda Frodo och besegra onda fiender.

Legolas

Legolas är en skicklig alf som med sin pilbåge också kommer till  Frodos undsättning under resan.

Samwise

Samwise, eller Sam, är Frodos lojala vän som följer med honom på resan för att förstöra ringen.

Sauron

Sauron är ondskan själv, som vill hitta och använda den allsmäktiga ringen. Han är berättelsens huvudantagonist.

Gollum

Gollum är en varelse som har fördärvats av den onda kraften i ringen. Han slits mellan att vilja hjälpa Frodo eller förråda honom och stjäla ringen åt sig själv.

Aragorn

Aragorn spelar en viktig roll i berättelserna genom sitt beskyddande. Samtidigt är han djupt förälskad i alven Arwen – men kan kärleken mellan dödlig och odödlig bestå?

Sagan om ringen böckerna är helt klart ett av de mest berömda skönlitterära verk som någonsin skrivits. Om du inte har läst böckerna ännu rekommenderar vi starkt att du gör det. De är värda att läsa om flera gånger! Ge dem en chans på originalspråket engelska om du känner dig redo för utmaningen för att upptäcka ännu fler nyanser i språket och berättelsen!